Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws

Nieuws algemeen

Nieuws van de Repair Cafés in de Hoeksche Waard

Repair Café Piershil 10 jaar

Score na tien jaar Repair Cafés Hoeksche Waard: ‘Senseo’s kunnen we inmiddels blindelings repareren’

Tien jaar geleden startte Barend Bierman (76) het eerste Repair Café van de Hoeksche Waard. Een decennium later telt het eiland er vijf. Naast Piershil kun je nu ook in Oud-Beijerland, Numansdorp, ‘s-Gravendeel en Strijen terecht om allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding een tweede leven te schenken. ,,Senseo-koffieapparaten kunnen we inmiddels blindelings repareren.”

Goed met zijn handjes was Bierman altijd al. Zijn hele werkende leven deed hij niet anders. Na twee jaar ambachtsschool kwam hij als als 15-jarige elektromonteur bij TNO in Delft te werken, waar hij tot zijn dienstplicht voornamelijk one-offs voor ingenieurs maakte. ,,Unieke constructies waarvan slechts een exemplaar of prototype het levenslicht zag.”

En dat is nog maar het begin van zijn indrukwekkende cv, waarop onder andere banen in de optische (medische apparaten en wapens) en scheepvaart industrie prijken. Alsmede, vanaf zijn 53ste tot aan zijn pensioen, een job als techniekdocent. ,,Daarna lonkte het vrijwilligerswerk; van het spreken bij uitvaarten, klusjes doen bij bejaarden tot het ophangen van alarmkastjes in verpleeghuizen.”

Maar de laatste tien jaar van zijn leven staan grotendeels in het teken van het Repair Café. Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Martine Postma, die in 2010 het allereerste Nederlandse Repair Café begon in een Amsterdams buurthuis, besloot ook hij in Piershil ‘een vuist te maken tegen het weggooigedrag van mensen’.

Eerste reparatie: een Xbox

,,8 december 2012 gingen we van start met een clubje van twaalf kundige vrijwilligers. Onze eerste reparatie: de haperende spelcomputer van de zoon van toenmalig wethouder Marga van Hulst die de opening verrichtte. Zelf had ik zo’n Xbox nog nooit gezien, maar collega Martin van der Mark had het euvel snel opgelost.”

Sindsdien volgde vele andere reparaties. ,,Misschien wel het meest aangeboden product in al die jaren: de destijds praktisch in elk huishouden aanwezige Senseo. Het ding openmaken, was in het begin een crime. Maar dankzij meerdere begeesterde vrijwilligers is er inmiddels een gratis te downloaden handleiding (in het Nederlands, Duits, Engels en Frans) verkrijgbaar dat het repareren ervan doodeenvoudig maakt.”

Stofzuigers en magnetrons

Moeilijk te repareren waren en zijn de stofzuigers. ,,Vooral omdat die met zogenoemde klikverbindingen in elkaar zijn gezet, waardoor je nooit helemaal zeker weet waar je je schroevendraaier in kunt steken om het apparaat open te maken zonder de behuizing meteen te vernielen. Een andere grote uitdaging: magnetrons, omdat daar hoge spanning op staat.”

Desondanks, zegt Bierman, hebben de vrijwilligers van officieel het 83ste Repair Café van Nederland altijd een mooi succespercentage hoog weten te houden. ,,Zo’n driekwart van de spulletjes die worden binnengebracht, weten we weer picobello te repareren.”

De enige regels daarbij: dat de te repareren goederen schoon worden binnengebracht en dat je ze met twee handen over de drempel kunt tillen. Graag dus geen steekwagens met koel-vriescombinaties erop dus. En o ja, aan naaimachines wagen de klussers zich eveneens niet. ,,Deze nemen we wel in, maar schuiven we vervolgens door naar een externe partij.”

Bron:  Algemeen Dagblad – HW 07-12-2022 / Ilja Post

Cursus omgaan met naaimachines

Dorpsvereniging Piershil start 9 januari 2023 een basiscursus

“Omgaan met naaimachines voor beginners”.

De cursus heeft tot doel om mensen met geen of weinig kennis van de naaimachine, op gang te helpen. De cursus wordt verzorgd door een van de vrijwilligsters van Repair Café Piershil.

De nadruk zal liggen op eenvoudige textiel reparaties. Omdat dit een nieuwe cursus is, zal er afhankelijk van de eventueel reeds aanwezige kennis, overlegd worden waar de nadruk op komt te liggen. Het is niet de bedoeling van deze basiscursus om zelf aan de hand van patronen kledingstukken te maken. Hiervoor zijn er genoeg andere naaicursussen. 

Voorlopig zal er gestart worden met 4 cursisten in 6 bijeenkomsten van 2 uur om de 14 dagen in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil, van 14.00 tot 16.00 uur met een korte theepauze.

De cursus start op maandag 9 januari 2023.

Maaimachine cursus
Jeannette

Door dit initiatief van De Dorpsvereniging blijven de deelnamekosten beperkt tot €10,– per persoon voor de 6 bijeenkomsten. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Wees dus snel.

Voor cursisten zonder eigen naaimachine zijn er twee naaimachines beschikbaar. Wanneer u uw eigen naaimachine meeneemt raden wij aan om de naaimachine zonodig een onderhoudsbeurt te laten geven. Zo mogelijk de gebruiksaanwijzing van de machine meenemen.

Om deze basiscursus een vervolg te geven, komen we graag in contact met ervaren naaisters die ook hun kennis willen delen.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Workshop MicroBit™ programmeren

Dorpsvereniging Piershil start 11 januari 2023

“Workshop MicroBit™ programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers, voor jongeren (j/m) van 10 tot 14 jaar. De cursus MicroBit programmeren biedt gelegenheid om op speelse wijze vertrouwd te raken met en het zelf bedenken, programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. In Engeland krijgen alle middelbare scholieren sinds 2016 gratis een MicroBit. Doel is ieder kind vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

De MicroBit is een kaartje van 4×5 cm, met aan de voorzijde een display met 5×5 rode ledjes, 2 druktoetsen en verder 25 vergulde kontakten voor communicatie met de “buitenwereld”.

Aan de achterzijde bevinden zich de eigenlijke micro processor, een Bluetooth antenne (voor communicatie met andere Microbits), een bewegingssensor en een USB connector (voor communicatie met de programmeer Lap top)

Cursisten kunnen hun eigen laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren heel eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste puzzelstukjes. Dit kunnen ze thuis al doen en testen in de gratis programmeer omgeving. Zie http://micro-bit.nl> quick-start

Locatie: “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil.
Aanvang: 11 januari 2023 van 14.00 tot 16.00 uur.

Door dit initiatief van Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot €10,- per cursist voor 10 bijeenkomsten. Er kunnen max. 6 cursisten deelnemen. Omdat het aantal plaatsen beperkt is geldt, wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Rabo ClubSupport 2022

Ook dit jaar heeft Repair Café Oud-Beijerland weer deelgenomen aan “Rabo ClubSupport”  (Zuid-Hollandse Eilanden).
Vanuit “Rabo ClubSupport” 2022 hebben wij een donatie van € 92,87 mogen ontvangen.
Dank voor uw support en stem voor ons zeer gewaardeerde initiatief. 
Repair Café Oud-Beijerland.

RC Tandwiel

Rabobank Stimuleringsfonds 2022

Rabo Stimuleringsfonds Numansdorp
Rabo Stimuleringsfonds Numansdorp

De coördinator, Gerrit Kalis, van Repair Café Numansdorp heeft een heel mooi bedrag van €2.000,– in ontvangst mogen nemen vanuit het Rabobank Stimuleringsfond Zuid-Hollandse Eilanden.
Hartelijk dank ook namens alle vrijwilligers van het Repair Café.   Gerrit Kalis.

RC Tandwiel

Rabo ClubSupport 2021

Repair Café Oud-Beijerland heeft in 2021 een mooi bedrag van €175,28 ontvangen vanuit Rabo ClubSupport / Zuid-Hollandse Eilanden.

Met dank aan allen die op ons hebben gestemd.

RC Tandwiel

Plus Schalkoord sponsorpunten actie 2021

Ons Repair Café in de Hoeksche Waard heeft een bedrag van €52,– ontvangen van de Plus Schalkoord Sponsorpunten actie 2021.

Dank aan allen die hun sponsorpunten aan het Repair Café hebben geschonken.

RC Tandwiel

Nieuwe locatie in Oud-Beijerland "Open"

Repair Café Oud-Beijerlandp
Algemeen Dagblad - HW 18-10-2021
RC Tandwiel

Nieuwe locatie in Oud-Beijerland

Repair Cafés Hoeksche Waard
Hoeksch Nieuws 11-10-2021
RC Tandwiel
Algemeen Dagblad RC Oud-Beijerland
Algemeen Dagblad - HW 12-08-2021
RC Tandwiel

Vrijwilligers waardering HW 2020

Vrijwilligers waardering 2020
Foto: van L naar R: Wethouder Paul Boogaard, Bestuur RCOB Leonie Cassée, Vrijwilliger Piet van der Zanden.

Begin oktober 2020 deed de gemeente HW een oproep in “Het Kompas” om vrijwilligers te nomineren die zorgen voor verbinding binnen onze samenleving. Op verschillende maatschappelijke terreinen – zoals sport, welzijn, wonen, integratie, emancipatie en veiligheid – zijn vrijwilligers actief. De gemeente wilde haar waardering hiervoor uiten door een onafhankelijke jury te laten bepalen wie van de genomineerden zouden worden uitgekozen voor deelname aan een feestelijk diner. Enige tijd later kregen wij het heuglijke bericht dat namens ons Repair Café OB Piet van der Zanden was uitgekozen. Dit vanwege zijn grote verdienste om onze, inmiddels gemeenschappelijke, website geheel te vernieuwen. Wegens Corona beperkingen was gekozen voor iets anders dan een gezamenlijk diner. Het werd een rijk gevulde doos met HW levensmiddelen en een cadeaubon welke werd uitgereikt op zaterdag 28 november. Wethouder Paul Boogaard kwam persoonlijk aan de deur om de doos te overhandigen.

RC Tandwiel

Rabo ClubSupport 2020

Rabo ClubSupport 2020

Repair Café Oud-Beijerland heeft in 2020 een mooi bedrag ontvangen vanuit het Rabo ClubSupport / Zuid-Hollandse Eilanden.

Met dank aan allen die op ons hebben gestemd.

RC Tandwiel

Nieuwe website Repair Cafés Hoeksche Waard.

Repair Café

De Repair Cafés in de Hoeksche Waard hebben vanaf 14 oktober 2020 een vernieuwde en nu gemeenschappelijke website.

Op deze website is, buiten de informatie over onze Repair Cafés in het algemeen, ook de specifieke informatie m.b.t. de vijf Repair Café locaties in de Hoeksche Waard terug te vinden. De op deze website vertegenwoordigde Repair Cafés zijn in ‘s-Gravendeel, Numansdorp, Oud-Beijerland, Piershil en Strijen gevestigd. Onze Repair Cafés werken al geruime tijd nauw samen dus een gezamenlijke website was daar een logisch vervolg op.

Corona Repair Café

Bovendien is deze nieuwe website een bron van informatie m.b.t. de snel veranderende Corona (COVID-19) problematiek. De actuele planning, mogelijkheden, voorwaarden en regelgeving zullen op deze site zoveel als mogelijk worden weergegeven in het algemeen en voor elk van de Repair Café locaties specifiek.

RC Tandwiel

Nieuwe Slijpservice.

Slijpservice
Joke in opperste concentratie.

Repair Café Oud-Beijerland heeft als nieuwe service het slijpen van messen en scharen, laat u verrassen.

Vanuit Repair Café Oud-Beijerland is deze slijpservice ook regelmatig beschikbaar in ‘s-Gravendeel en Piershil.

RC Tandwiel
Repair Cafés Hoeksche Waard
Het Kompas 16-10-2020
RC Tandwiel
Hoeksch Nieuws
Hoeksch Nieuws 16-10-2020
RC Tandwiel

La Plus Belle

Repair Café Numansdorp ontvangt een mooie donatie.

La Plus Belle Numansdorp

Coördinator van het Repair Café Numansdorp, Gerrit Kalis, ontvangt van de eigenaressen van Schoonheidsinstituut “La Plus Belle” een heel mooi bedrag ter ondersteuning van het Repair Café Numansdorp initiatief.

Marina en Mieke hartelijk dank.

2019

RC Tandwiel

Busreis Zeeuws Museum Middelburg.

Repair Café International bestaat 10 jaar in 2019.

De centrale organisatie in Amsterdam die wereldwijd Repair Cafés ondersteunt bestond eind 2019 10 jaar.
Om dit te vieren wilden we met de vijf Hoekschewaardse Repair Cafés een feestelijke dag organiseren. Na aanmelding bij de organisatie “Museum Plus Bus” hadden we het geluk ingeloot te worden. Van de 1000 aanmeldingen konden er dit jaar 700 worden gehonoreerd. De Museum Plus Bus, die gesponsord wordt door o.a. de Bankgiroloterij, bezoekt diverse musea in ons land. Zo kregen wij een geheel verzorgde dag aangeboden naar het Zeeuws Museum in Middelburg op 28 februari 2020. Een luxe bus met ruimte voor rolstoelers vervoerde 40 van onze vrijwilligers en bezorgde ons een gezellige dag. Dit alles onder leiding van een bekwame chauffeuse en enthousiaste reisleider.

Foto’s: Nanda Pieksma waarvoor hartelijk dank.
RC Tandwiel
RC Tandwiel