Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws

Nieuws van de Repair Cafés in de Hoeksche Waard

Nieuws algemeen

Repair Café Piershil repareert met succes een bijna 100 jaar oude rekenmachine.

Een in februari 2024 bij Repair Café Piershil voor reparatie aangeboden mechanische rekenmachine uit de jaren 30 van de vorige eeuw deed niets meer. Er zat geen beweging meer in het ingewikkelde maar ingenieuze mechaniek. Het apparaat is rond 1930 vervaardigd  door de firma “Ateliers Vaucanson” in Parijs.

Dit was geen klus die in een half uurtje gedaan kon worden, dus besloot een van onze vrijwilligers het apparaat mee naar huis te nemen. Onze reparateur Piet van der Zanden wilde dit geweldige apparaat graag weer tot leven wekken. Na verwijdering van omhullende beplating werd het indrukwekkende binnenwerk zichtbaar. Onderzocht moest worden hoe een dergelijk apparaat functioneert en waardoor het nu volledig geblokkeerd was. Stap voor stap ontdekte hij hoe het moest functioneren en waardoor zaken niet in beweging kwamen. Buiten veel stof, waren ook vastzittende onderdelen door verdroogde smeermiddelen de oorzaak van de meerdere blokkades. Alle tandwielen, asjes, piefjes en palletjes werden nagelopen en gangbaar gemaakt. En gesmeerd gaf het daarna steeds meer bewegingen vrij, totdat uiteindelijk het geheel  ging functioneren. Steeds meer kreeg Piet bewondering over hoe het apparaat ca. 100 jaar terug bedacht en gemaakt kon worden. De machine kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen en dat alles zonder snoer, batterij of accu. 

De klant was bijzonder blij dat zijn hoogbejaarde machine het weer deed na een lange tijd van stilstand.

Wij denken dat dit wel eens het oudste met succes gerepareerde apparaat, binnen de wereldwijde Repair Café organisaties kan zijn.

Wij als Repair Café Piershil zijn apetrots op deze geslaagde en bijzondere reparatie.

Repair Café Piershil.

Nieuws algemeen

Repair Café Oud-Beijerland nam afscheid.

Zaterdag 18 november jl. werd het Repair Café OB weer goed bezocht. Dit was voorlopig voor het laatst in 2023 want december zijn ze gesloten. Omdat het RC-OB 10 jaar bestond kregen alle 22 vrijwilligers een poloshirt met logo overhandigd. Deze nette bedrijfskleding zal voortaan gedragen worden zodat bezoekers de vrijwilligers beter kunnen herkennen. In januari a.s. hoopt het RC de 2000-e bezoeker te mogen verwelkomen.

Door het groeiend aantal enthousiaste bezoekers is er nog plaats voor handige techneuten. De zittende ploeg zou graag (jongere) vrijwilligers verwelkomen. Dus vind je het belangrijk om aan de circulaire economie bij te dragen en geen spullen onnodig weg te gooien maar te repareren? Kom dan eens kijken op de derde zaterdag van de maand in de Huiskamer van de Open Waard/Alerimus, Zoomwijckplein 11 in Oud-Beijerland.
www.repaircafe-hoekschewaard.nl.   

Repair Café Oud-Beijerland

Peter den Ouden (in rolstoel) is helaas op 3 december 2023 overleden.

Nieuws algemeen

Rabo ClubSupport 2023

Ook dit jaar heeft het “Repair Café Oud-Beijerland” weer deelgenomen aan “Rabo ClubSupport”  (Zuid-Hollandse Eilanden).

Vanuit “Rabo ClubSupport 2023” hebben wij een donatie van €300,73 mogen ontvangen.
Dank voor uw support en stem voor ons zeer gewaardeerde initiatief. 
Repair Café Oud-Beijerland.

Nieuws algemeen

Cursus "MicroBit™ programmeren (II)"

Dorpsvereniging Piershil start 20 september 2023 een nieuwe

“Cursus MicroBit programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers en bedoeld voor leerlingen j/m van de beide Piershilse basisscholen van 12 jaar. Het biedt leerlingen gelegenheid op speelse wijze vertrouwd te raken met het programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. Doel is kinderen vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers, zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt verzorgd door de Dorpsvereniging en Repair Café Piershil. Meer informatie vindt u o.a. op de website van; https://microbit.org/nl/code/

Cursisten kunnen hun eigen tablet of laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste “bouwstenen”. Dit kunnen ze ook al thuis (zonder MicroBit) doen in de gratis programmeeromgeving. Zie; http://micro-bit.nl> quick-start
De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

Door dit initiatief van de Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot €5,– per cursist voor 5 bijeenkomsten met 14 dagen tussen elke bijeenkomst.

Er kunnen maximaal 4 leerlingen van elke school deelnemen!

De eerste bijeenkomst staat voorlopig gepland voor woensdag 20 september, van 14.00 tot 16.00 uur in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden of het stellen van vragen kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

RC Tandwiel