Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws

Nieuws van de Repair Cafés in de Hoeksche Waard

Nieuws algemeen

Rabo ClubSupport 2023

Ook dit jaar heeft het “Repair Café Oud-Beijerland” weer deelgenomen aan “Rabo ClubSupport”  (Zuid-Hollandse Eilanden).

Vanuit “Rabo ClubSupport 2023” hebben wij een donatie van €300,73 mogen ontvangen.
Dank voor uw support en stem voor ons zeer gewaardeerde initiatief. 
Repair Café Oud-Beijerland.

Cursus "MicroBit™ programmeren (II)"

Dorpsvereniging Piershil start 20 september 2023 een nieuwe

“Cursus MicroBit programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers en bedoeld voor leerlingen j/m van de beide Piershilse basisscholen van 12 jaar. Het biedt leerlingen gelegenheid op speelse wijze vertrouwd te raken met het programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. Doel is kinderen vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers, zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt verzorgd door de Dorpsvereniging en Repair Café Piershil. Meer informatie vindt u o.a. op de website van; https://microbit.org/nl/code/

Cursisten kunnen hun eigen tablet of laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste “bouwstenen”. Dit kunnen ze ook al thuis (zonder MicroBit) doen in de gratis programmeeromgeving. Zie; http://micro-bit.nl> quick-start
De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

Door dit initiatief van de Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot €5,– per cursist voor 5 bijeenkomsten met 14 dagen tussen elke bijeenkomst.

Er kunnen maximaal 4 leerlingen van elke school deelnemen!

De eerste bijeenkomst staat voorlopig gepland voor woensdag 20 september, van 14.00 tot 16.00 uur in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden of het stellen van vragen kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Cursus "Ken uw naaimachine (II)"

Dorpsvereniging Piershil start 18 september 2023 basiscursus

“Ken uw naaimachine (II)”.

Op 18 September 2023 starten we nog een keer met de basiscursus “Ken uw naaimachine”. De bijeenkomsten zijn een gezamenlijk initiatief van het Repair Café Piershil en de Dorpsvereniging Piershil.

Het gaat om 6 lessen (om de week) op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil. De kosten voor de hele cursus bedragen €10,–. Bovendien zullen er in de loop van de cursus stoffen en fournituren worden aangeschaft, die kosten worden gezamenlijk betaald.

De bijeenkomsten zijn op:
18 september
2, 16 en 30 oktober
13 en 27 november.

Het doel van de bijeenkomsten is u vertrouwd te maken met uw eigen naaimachine (neem als u een machine heeft die dus vooral mee) of een door ons ter beschikking gestelde machine.

Dat “vertrouwd maken met” gebeurt door het maken van simpele producten onder begeleiding van ervaren naaisters. De resultaten van de eerste cursus waren een speldenkussen, een tas en een schort. Mijn eigen ervaring van de eerste serie: echt heel erg leuk en inspirerend!

Maaimachine cursus
Jeannette

We kunnen voor deze vervolgserie nog 3 nieuwe deelnemers plaatsen.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Repair Café Oud-Beijerland 10 jaar

Om te vieren dat wij als Repair Café 10 jaar bestaan gingen de vrijwilligers van het Repair Café Oud Beijerland op 11 April 2023 samen uit lunchen bij pannenkoekenhuis “Oude Maas” in Barendrecht.

Het werd een genoeglijk samen zijn met de vrijwilligers.

Repair Café Piershil 10 jaar

Score na tien jaar Repair Cafés Hoeksche Waard: ‘Senseo’s kunnen we inmiddels blindelings repareren’

Tien jaar geleden startte Barend Bierman (76) het eerste Repair Café van de Hoeksche Waard. Een decennium later telt het eiland er vijf. Naast Piershil kun je nu ook in Oud-Beijerland, Numansdorp, ‘s-Gravendeel en Strijen terecht om allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding een tweede leven te schenken. ,,Senseo-koffieapparaten kunnen we inmiddels blindelings repareren.”

Goed met zijn handjes was Bierman altijd al. Zijn hele werkende leven deed hij niet anders. Na twee jaar ambachtsschool kwam hij als als 15-jarige elektromonteur bij TNO in Delft te werken, waar hij tot zijn dienstplicht voornamelijk one-offs voor ingenieurs maakte. ,,Unieke constructies waarvan slechts een exemplaar of prototype het levenslicht zag.”

En dat is nog maar het begin van zijn indrukwekkende cv, waarop onder andere banen in de optische (medische apparaten en wapens) en scheepvaart industrie prijken. Alsmede, vanaf zijn 53ste tot aan zijn pensioen, een job als techniekdocent. ,,Daarna lonkte het vrijwilligerswerk; van het spreken bij uitvaarten, klusjes doen bij bejaarden tot het ophangen van alarmkastjes in verpleeghuizen.”

Maar de laatste tien jaar van zijn leven staan grotendeels in het teken van het Repair Café. Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Martine Postma, die in 2010 het allereerste Nederlandse Repair Café begon in een Amsterdams buurthuis, besloot ook hij in Piershil ‘een vuist te maken tegen het weggooigedrag van mensen’.

Eerste reparatie: een Xbox

,,8 december 2012 gingen we van start met een clubje van twaalf kundige vrijwilligers. Onze eerste reparatie: de haperende spelcomputer van de zoon van toenmalig wethouder Marga van Hulst die de opening verrichtte. Zelf had ik zo’n Xbox nog nooit gezien, maar collega Martin van der Mark had het euvel snel opgelost.”

Sindsdien volgde vele andere reparaties. ,,Misschien wel het meest aangeboden product in al die jaren: de destijds praktisch in elk huishouden aanwezige Senseo. Het ding openmaken, was in het begin een crime. Maar dankzij meerdere begeesterde vrijwilligers is er inmiddels een gratis te downloaden handleiding (in het Nederlands, Duits, Engels en Frans) verkrijgbaar dat het repareren ervan doodeenvoudig maakt.”

Stofzuigers en magnetrons

Moeilijk te repareren waren en zijn de stofzuigers. ,,Vooral omdat die met zogenoemde klikverbindingen in elkaar zijn gezet, waardoor je nooit helemaal zeker weet waar je je schroevendraaier in kunt steken om het apparaat open te maken zonder de behuizing meteen te vernielen. Een andere grote uitdaging: magnetrons, omdat daar hoge spanning op staat.”

Desondanks, zegt Bierman, hebben de vrijwilligers van officieel het 83ste Repair Café van Nederland altijd een mooi succespercentage hoog weten te houden. ,,Zo’n driekwart van de spulletjes die worden binnengebracht, weten we weer picobello te repareren.”

De enige regels daarbij: dat de te repareren goederen schoon worden binnengebracht en dat je ze met twee handen over de drempel kunt tillen. Graag dus geen steekwagens met koel-vriescombinaties erop dus. En o ja, aan naaimachines wagen de klussers zich eveneens niet. ,,Deze nemen we wel in, maar schuiven we vervolgens door naar een externe partij.”

Bron:  Algemeen Dagblad – HW 07-12-2022 / Ilja Post

RC Tandwiel