Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws archief 2023

Nieuws algemeen

Repair Café Oud-Beijerland nam afscheid.

Zaterdag 18 november jl. werd het Repair Café OB weer goed bezocht. Dit was voorlopig voor het laatst in 2023 want december zijn ze gesloten. Omdat het RC-OB 10 jaar bestond kregen alle 22 vrijwilligers een poloshirt met logo overhandigd. Deze nette bedrijfskleding zal voortaan gedragen worden zodat bezoekers de vrijwilligers beter kunnen herkennen. In januari a.s. hoopt het RC de 2000-e bezoeker te mogen verwelkomen.

Door het groeiend aantal enthousiaste bezoekers is er nog plaats voor handige techneuten. De zittende ploeg zou graag (jongere) vrijwilligers verwelkomen. Dus vind je het belangrijk om aan de circulaire economie bij te dragen en geen spullen onnodig weg te gooien maar te repareren? Kom dan eens kijken op de derde zaterdag van de maand in de Huiskamer van de Open Waard/Alerimus, Zoomwijckplein 11 in Oud-Beijerland.
www.repaircafe-hoekschewaard.nl.   

Repair Café Oud-Beijerland

Peter den Ouden (in rolstoel) is helaas op 3 december 2023 overleden.

Rabo ClubSupport 2023

Ook dit jaar heeft het “Repair Café Oud-Beijerland” weer deelgenomen aan “Rabo ClubSupport”  (Zuid-Hollandse Eilanden).

Vanuit “Rabo ClubSupport 2023” hebben wij een donatie van €300,73 mogen ontvangen.
Dank voor uw support en stem voor ons zeer gewaardeerde initiatief. 
Repair Café Oud-Beijerland.

Cursus "MicroBit™ programmeren (II)"

Dorpsvereniging Piershil start 20 september 2023 een nieuwe

“Cursus MicroBit programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers en bedoeld voor leerlingen j/m van de beide Piershilse basisscholen van 12 jaar. Het biedt leerlingen gelegenheid op speelse wijze vertrouwd te raken met het programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. Doel is kinderen vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers, zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt verzorgd door de Dorpsvereniging en Repair Café Piershil. Meer informatie vindt u o.a. op de website van; https://microbit.org/nl/code/

Cursisten kunnen hun eigen tablet of laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste “bouwstenen”. Dit kunnen ze ook al thuis (zonder MicroBit) doen in de gratis programmeeromgeving. Zie; http://micro-bit.nl> quick-start
De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

Door dit initiatief van de Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot €5,– per cursist voor 5 bijeenkomsten met 14 dagen tussen elke bijeenkomst.

Er kunnen maximaal 4 leerlingen van elke school deelnemen!

De eerste bijeenkomst staat voorlopig gepland voor woensdag 20 september, van 14.00 tot 16.00 uur in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden of het stellen van vragen kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Cursus "Ken uw naaimachine (II)"

Dorpsvereniging Piershil start 18 september 2023 basiscursus

“Ken uw naaimachine (II)”.

Op 18 September 2023 starten we nog een keer met de basiscursus “Ken uw naaimachine”. De bijeenkomsten zijn een gezamenlijk initiatief van het Repair Café Piershil en de Dorpsvereniging Piershil.

Het gaat om 6 lessen (om de week) op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil. De kosten voor de hele cursus bedragen €10,–. Bovendien zullen er in de loop van de cursus stoffen en fournituren worden aangeschaft, die kosten worden gezamenlijk betaald.

De bijeenkomsten zijn op:
18 september
2, 16 en 30 oktober
13 en 27 november.

Het doel van de bijeenkomsten is u vertrouwd te maken met uw eigen naaimachine (neem als u een machine heeft die dus vooral mee) of een door ons ter beschikking gestelde machine.

Dat “vertrouwd maken met” gebeurt door het maken van simpele producten onder begeleiding van ervaren naaisters. De resultaten van de eerste cursus waren een speldenkussen, een tas en een schort. Mijn eigen ervaring van de eerste serie: echt heel erg leuk en inspirerend!

Maaimachine cursus
Jeannette

We kunnen voor deze vervolgserie nog 3 nieuwe deelnemers plaatsen.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Repair Café Oud-Beijerland 10 jaar

Om te vieren dat wij als Repair Café 10 jaar bestaan gingen de vrijwilligers van het Repair Café Oud Beijerland op 11 April 2023 samen uit lunchen bij pannenkoekenhuis “Oude Maas” in Barendrecht.

Het werd een genoeglijk samen zijn met de vrijwilligers.

Cursus omgaan met naaimachines

Dorpsvereniging Piershil start 9 januari 2023 een basiscursus

“Omgaan met naaimachines voor beginners”.

De cursus heeft tot doel om mensen met geen of weinig kennis van de naaimachine, op gang te helpen. De cursus wordt verzorgd door een van de vrijwilligsters van Repair Café Piershil.

De nadruk zal liggen op eenvoudige textiel reparaties. Omdat dit een nieuwe cursus is, zal er afhankelijk van de eventueel reeds aanwezige kennis, overlegd worden waar de nadruk op komt te liggen. Het is niet de bedoeling van deze basiscursus om zelf aan de hand van patronen kledingstukken te maken. Hiervoor zijn er genoeg andere naaicursussen. 

Voorlopig zal er gestart worden met 4 cursisten in 6 bijeenkomsten van 2 uur om de 14 dagen in “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil, van 14.00 tot 16.00 uur met een korte theepauze.

De cursus start op maandag 9 januari 2023.

Maaimachine cursus
Jeannette

Door dit initiatief van De Dorpsvereniging blijven de deelnamekosten beperkt tot €10,– per persoon voor de 6 bijeenkomsten. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Wees dus snel.

Voor cursisten zonder eigen naaimachine zijn er twee naaimachines beschikbaar. Wanneer u uw eigen naaimachine meeneemt raden wij aan om de naaimachine zonodig een onderhoudsbeurt te laten geven. Zo mogelijk de gebruiksaanwijzing van de machine meenemen.

Om deze basiscursus een vervolg te geven, komen we graag in contact met ervaren naaisters die ook hun kennis willen delen.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Workshop MicroBit™ programmeren

Dorpsvereniging Piershil start 11 januari 2023

“Workshop MicroBit™ programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers, voor jongeren (j/m) van 10 tot 14 jaar. De cursus MicroBit programmeren biedt gelegenheid om op speelse wijze vertrouwd te raken met en het zelf bedenken, programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. In Engeland krijgen alle middelbare scholieren sinds 2016 gratis een MicroBit. Doel is ieder kind vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

De MicroBit is een kaartje van 4×5 cm, met aan de voorzijde een display met 5×5 rode ledjes, 2 druktoetsen en verder 25 vergulde kontakten voor communicatie met de “buitenwereld”.

Aan de achterzijde bevinden zich de eigenlijke micro processor, een Bluetooth antenne (voor communicatie met andere Microbits), een bewegingssensor en een USB connector (voor communicatie met de programmeer Lap top)

Cursisten kunnen hun eigen laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren heel eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste puzzelstukjes. Dit kunnen ze thuis al doen en testen in de gratis programmeer omgeving. Zie http://micro-bit.nl> quick-start

Locatie: “De Wurf”, Voorstraat 33 in Piershil.
Aanvang: 11 januari 2023 van 14.00 tot 16.00 uur.

Door dit initiatief van Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot €10,- per cursist voor 10 bijeenkomsten. Er kunnen max. 6 cursisten deelnemen. Omdat het aantal plaatsen beperkt is geldt, wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Een bijzonder project voor Repair Café Piershil

Nieuws algemeen
Bakkie Troost

In augustus 2022 kwam er een bijzonder verzoek bij het Repair Café Piershil binnen. Via Stichting de “Hoeksche Waardse Uitdaging” werd gezocht naar technische expertise voor een project in Numansdorp. Het project “Bakkie Troost” aldaar zocht hulp bij het inrichten en aanpassen van een Baristawagen. Het project “Bakkie Troost” bestond al langer maar men gebruikte hiervoor een omgebouwde bakfiets / driewieler. Het idee is om door het schenken van een bakkie koffie contact te zoeken met nieuwe medelanders om hierdoor integratie en aanleren van de taal en gewoontes te stimuleren. Voor de nieuwe Baristawagen was een oude ijscokar beschikbaar maar deze moest nog wel even omgebouwd worden. De bedoeling is een volledige espressomachine met twee zetgroepen op de nieuwe wagen te bouwen. Om het geheel te laten functioneren is natuurlijk energie nodig voor verwarmen van water en aansturen van pompen en koffiemolen. De initiatiefnemers hadden echter geen technische kennis binnen hun groep vrijwilligers die een dergelijke installatie konden ontwerpen en bouwen. Vandaar het verzoek aan Repair Café Piershil of zij expertise konden leveren voor het ontwerp en bouw van een dergelijke mobiele elektrische installatie. Ja, mobiel moest het zijn. Op sommige locaties is wel een 230V aansluiting beschikbaar maar op de meeste plekken waar men koffie wil zetten is dit niet het geval. Het ontwerp is dan ook zodanig gemaakt dat de energievoorziening van een externe 230V aansluiting gebruikt kan worden maar dat de wagen ook volledig autonoom kan functioneren. Voor de energievoorziening wordt dan gebruik gemaakt van accu’s en een 230V omvormer die zijn ingebouwd. Om een espressomachine met een vermogen van 2800W via accu’s en een omvormer te laten functioneren zouden er erg veel accu’s en een enorme omvormer nodig zijn. Nu is de gebruikte espressomachine een bijzonder apparaat. Het kan namelijk op twee soorten brandstof het benodigde hete water verwarmen. Dit kan bij een externe 230V aansluiting via een ingebouwd verwarmingselement gebeuren maar bij autonoom gebruik zonder externe 230V aansluiting wordt de ketel met heet water verwarmd door een gasbrander die gevoed word vanuit een eigen gasfles. Een relatief klein vermogen voor de pompen, koffiemolen en elektronica komt dan vanuit de ingebouwde accu’s en 230V omvormer.

Vanaf augustus 2022 is gewerkt aan het ontwerp en realisatie van deze elektrische installatie. In diezelfde periode is de wagen grondig nagekeken en opgeknapt, gespoten en van logo’s voorzien. De elektrische installatie, die volledig was voorbereid op een montagepaneel, kon daarna geplaatst en getest worden. 

In november 2022 is de Baristawagen inclusief de technische installatie overgedragen.

Repair Café Piershil
Barend Bierman. (coördinator)

RC Tandwiel