Repair Café Piershil

Repair Café Piershil

In december 2022 bestond het “Repair Café Piershil” 10 jaar! 

Welkom op de startpagina van Repair Café Piershil.

Op deze pagina vindt u informatie over ons Repair Café.

Repair Café Piershil is op 8 december 2012 gestart in een ruimte van Stimulans Korendijk aan de Kon. Julianastraat. De opening werd verricht door wethouder Marga van Hulst door het aanbieden van een haperende spelcomputer. Martin van der Mark had het probleem snel opgelost, onze eerste succesvolle reparatie.
Gelijk al bij de opening werd duidelijk dat deze gratis dienstverlening in een behoefte voorzag.
Per januari 2014 bood woonzorgcentrum “Heemzicht” ons een passend onderkomen aan. Voor ons een ideale ruimte en voor de bewoners een Repair Café op loopafstand.
Helaas dwong het coronavirus ons in het voorjaar van 2020 om de activiteiten te stoppen. Na ruim 2 jaar konden wij op 10 september 2022 weer in het Voorste starten en noteerden in november de 800e aangeboden reparatie. Weer een maand later vierden wij ons 10 jarig bestaan. Niet alle reparatie pogingen slagen, maar met ons vaste team van 12 vrijwilligers noteerden we tot nu toe een slagingspercentage van 73%. Een score waar wij best trots op zijn.

Het Repair Café Piershil is aangesloten bij de “Repair Café International” organisatie.

Foto's: Cees van Bodegom e.a.
Koffie

Kom gezellig langs en geniet van een kop koffie of thee.

Zie ook de “Huisregels” voor verdere extra maatregelen.

Bezoek ons Repair Café

Bezoek adres:

Woonzorgcentrum “Heemzicht”
“Int Voorste Huiskamer van de wijk”
Voorstraat 24
3265 BV  Piershil

Openingstijden:

Elke tweede zaterdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur.

Let op: Na 11:30 uur worden er geen reparaties meer aangenomen.

Repair Café dagen in 2023:

14 januari
11 februari
11 maart
08 april
13 mei
10 juni
08 juli (*)
12 augustus (*)
09 september
14 oktober
11 november
09 december

(*) In de maanden juli en augustus zijn wij gesloten i.v.m. vakantie.
(**) Gesloten i.v.m. Corona.
(***) Nog onbekend.

Wij hebben ook een mogelijkheid om de vrijwillige bijdrage te betalen met uw PIN pas.
Contant blijft natuurlijk ook mogelijk.

Nieuws algemeen

Cursus MicroBit™ programmeren (II)

Dorpsvereniging Piershil start 20 september 2023 een nieuwe

“Cursus MicroBit programmeren”

Deze cursus is een introductie in de wereld van de z.g. microcontrollers en bedoeld voor leerlingen j/m van de beide Piershilse basisscholen van 12 jaar. Het biedt leerlingen gelegenheid op speelse wijze vertrouwd te raken met het programmeren en testen van de MicroBit microcontroller.

De MicroBit is ontwikkeld naar een idee van de BBC. Doel is kinderen vertrouwd te maken met de mogelijkheden van microcomputers, zoals ze vandaag in bijna ieder apparaat te vinden zijn. De cursus wordt verzorgd door de Dorpsvereniging en Repair Café Piershil. Meer informatie vindt u o.a. op de website van; https://microbit.org/nl/code/

Cursisten kunnen hun eigen tablet of laptop meenemen. Belangrijk voordeel is dat het programmeren eenvoudig is, door het in elkaar schuiven van de juiste “bouwstenen”. Dit kunnen ze ook al thuis (zonder MicroBit) doen in de gratis programmeeromgeving. Zie; http://micro-bit.nl> quick-start
De cursus wordt gegeven in samenwerking met Repair Café Piershil (door een oud docent techniek)

Barend Bierman
Barend

Door dit initiatief van de Dorpsvereniging Piershil blijven de deelnamekosten beperkt tot € 5,- per cursist voor 5 bijeenkomsten met 14 dagen tussen elke bijeenkomst.

Er kunnen maximaal 4 leerlingen van elke school deelnemen!

De eerste bijeenkomst staat voorlopig gepland voor woensdag 20 september, van 14.00 tot 16.00 in “De Wurf”, Voorstraat 33, Piershil.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geldt wie het eerst komt het eerst maalt.

Aanmelden of het stellen van vragen kan door het invullen van je gegevens op de dorpsvereniging Piershil contactpagina

Een bijzonder project voor Repair Café Piershil

Nieuws algemeen
Bakkie Troost

In augustus 2022 kwam er een bijzonder verzoek bij het Repair Café Piershil binnen. Via Stichting de “Hoeksche Waardse Uitdaging” werd gezocht naar technische expertise voor een project in Numansdorp. Het project “Bakkie Troost” aldaar zocht hulp bij het inrichten en aanpassen van een Baristawagen. Het project “Bakkie Troost” bestond al langer maar men gebruikte hiervoor een omgebouwde bakfiets / driewieler. Het idee is om door het schenken van een bakkie koffie contact te zoeken met nieuwe medelanders om hierdoor integratie en aanleren van de taal en gewoontes te stimuleren. Voor de nieuwe Baristawagen was een oude ijscokar beschikbaar maar deze moest nog wel even omgebouwd worden. De bedoeling is een volledige espressomachine met twee zetgroepen op de nieuwe wagen te bouwen. Om het geheel te laten functioneren is natuurlijk energie nodig voor verwarmen van water en aansturen van pompen en koffiemolen. De initiatiefnemers hadden echter geen technische kennis binnen hun groep vrijwilligers die een dergelijke installatie konden ontwerpen en bouwen. Vandaar het verzoek aan Repair Café Piershil of zij expertise konden leveren voor het ontwerp en bouw van een dergelijke mobiele elektrische installatie. Ja, mobiel moest het zijn. Op sommige locaties is wel een 230V aansluiting beschikbaar maar op de meeste plekken waar men koffie wil zetten is dit niet het geval. Het ontwerp is dan ook zodanig gemaakt dat de energievoorziening van een externe 230V aansluiting gebruikt kan worden maar dat de wagen ook volledig autonoom kan functioneren. Voor de energievoorziening wordt dan gebruik gemaakt van accu’s en een 230V omvormer die zijn ingebouwd. Om een espressomachine met een vermogen van 2800W via accu’s en een omvormer te laten functioneren zouden er erg veel accu’s en een enorme omvormer nodig zijn. Nu is de gebruikte espressomachine een bijzonder apparaat. Het kan namelijk op twee soorten brandstof het benodigde hete water verwarmen. Dit kan bij een externe 230V aansluiting via een ingebouwd verwarmingselement gebeuren maar bij autonoom gebruik zonder externe 230V aansluiting wordt de ketel met heet water verwarmd door een gasbrander die gevoed word vanuit een eigen gasfles. Een relatief klein vermogen voor de pompen, koffiemolen en elektronica komt dan vanuit de ingebouwde accu’s en 230V omvormer.

Vanaf augustus 2022 is gewerkt aan het ontwerp en realisatie van deze elektrische installatie. In diezelfde periode is de wagen grondig nagekeken en opgeknapt, gespoten en van logo’s voorzien. De elektrische installatie, die volledig was voorbereid op een montagepaneel, kon daarna geplaatst en getest worden. 

In november 2022 is de Baristawagen inclusief de technische installatie overgedragen.

Repair Café Piershil
Barend Bierman. (coördinator)

De coördinator:

“Repair Café Piershil”

Barend Bierman

Barend Bierman

(coördinator / initiatiefnemer)

Contactformulier (Piershil)

Uw bericht zal zo snel als mogelijk in behandeling worden genomen.

Wij zijn een vrijwilligers organisatie zonder vaste medewerkers en zijn niet altijd in de gelegenheid direct te reageren op uw bericht. 

Wij streven er wel naar een bericht binnen twee weken te behandelen en te beantwoorden. Mocht dat niet lukken dan hopen wij op uw begrip.

Met vriendelijke groet.

De coördinator van “Repair Café Piershil”.
Barend Bierman.

Contactformulier voor Repair Café Piershil:

  Uw naam (*)

  Uw e-mailadres (*)

  Uw telefoonnummer

  Onderwerp (*)

  Uw bericht (*)

  (*) Verplichte velden

  Ik ben geen robot?

  Wij sturen een ontvangstbevestiging naar het door U opgegeven e-mailadres!

  Sponsoren

  Het Repair Café heeft geen winstoogmerk en ook geen inkomen. Reparaties worden gratis verricht en een vrijwillige bijdrage van de bezoeker wordt zeer gewaardeerd. Om toch te kunnen functioneren is externe ondersteuning van groot belang. Wij kunnen dan ook niet bestaan zonder sponsoren en giften. Wij zijn onze sponsoren dan ook zeer erkentelijk voor hun bijdrage in het Repair Café Piershil initiatief.
  Hartelijk dank namens alle vrijwilligers van het Repair Café Piershil.

  Int Voorste

  "Int Voorste Huiskamer van de wijk" stelt maandelijks de ruimte in "Woonzorgcentrum Heemzicht" beschikbaar voor het houden van de Repair Café Piershil bijeenkomsten.

  Heemzicht Piershil

  Heemzicht

  Woonzorgcentrum "Heemzicht" stelt maandelijks de ruimte "Int Voorste" beschikbaar voor het houden van de Repair Café Piershil bijeenkomsten.

  Sponsoren

  Uw logo hier??

  Ondersteun het Repair Café Piershil

  Menu sluiten