Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws archief 2024

Nieuws algemeen

Repair Café Piershil repareert met succes een bijna 100 jaar oude rekenmachine.

Een in februari 2024 bij Repair Café Piershil voor reparatie aangeboden mechanische rekenmachine uit de jaren 30 van de vorige eeuw deed niets meer. Er zat geen beweging meer in het ingewikkelde maar ingenieuze mechaniek. Het apparaat is rond 1930 vervaardigd  door de firma “Ateliers Vaucanson” in Parijs.

Dit was geen klus die in een half uurtje gedaan kon worden, dus besloot een van onze vrijwilligers het apparaat mee naar huis te nemen. Onze reparateur Piet van der Zanden wilde dit geweldige apparaat graag weer tot leven wekken. Na verwijdering van omhullende beplating werd het indrukwekkende binnenwerk zichtbaar. Onderzocht moest worden hoe een dergelijk apparaat functioneert en waardoor het nu volledig geblokkeerd was. Stap voor stap ontdekte hij hoe het moest functioneren en waardoor zaken niet in beweging kwamen. Buiten veel stof, waren ook vastzittende onderdelen door verdroogde smeermiddelen de oorzaak van de meerdere blokkades. Alle tandwielen, asjes, piefjes en palletjes werden nagelopen en gangbaar gemaakt. En gesmeerd gaf het daarna steeds meer bewegingen vrij, totdat uiteindelijk het geheel  ging functioneren. Steeds meer kreeg Piet bewondering over hoe het apparaat ca. 100 jaar terug bedacht en gemaakt kon worden. De machine kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen en dat alles zonder snoer, batterij of accu. 

De klant was bijzonder blij dat zijn hoogbejaarde machine het weer deed na een lange tijd van stilstand.

Wij denken dat dit wel eens het oudste met succes gerepareerde apparaat, binnen de wereldwijde Repair Café organisaties kan zijn.

Wij als Repair Café Piershil zijn apetrots op deze geslaagde en bijzondere reparatie.

Repair Café Piershil.

RC Tandwiel