Repair Cafés Hoeksche Waard

Nieuws archief 2022

Nieuws van de Repair Cafés in de Hoeksche Waard

Nieuws algemeen

Repair Café Piershil 10 jaar

Score na tien jaar Repair Cafés Hoeksche Waard: ‘Senseo’s kunnen we inmiddels blindelings repareren’

Tien jaar geleden startte Barend Bierman (76) het eerste Repair Café van de Hoeksche Waard. Een decennium later telt het eiland er vijf. Naast Piershil kun je nu ook in Oud-Beijerland, Numansdorp, ‘s-Gravendeel en Strijen terecht om allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding een tweede leven te schenken. ,,Senseo-koffieapparaten kunnen we inmiddels blindelings repareren.”

Goed met zijn handjes was Bierman altijd al. Zijn hele werkende leven deed hij niet anders. Na twee jaar ambachtsschool kwam hij als als 15-jarige elektromonteur bij TNO in Delft te werken, waar hij tot zijn dienstplicht voornamelijk one-offs voor ingenieurs maakte. ,,Unieke constructies waarvan slechts een exemplaar of prototype het levenslicht zag.”

En dat is nog maar het begin van zijn indrukwekkende cv, waarop onder andere banen in de optische (medische apparaten en wapens) en scheepvaart industrie prijken. Alsmede, vanaf zijn 53ste tot aan zijn pensioen, een job als techniekdocent. ,,Daarna lonkte het vrijwilligerswerk; van het spreken bij uitvaarten, klusjes doen bij bejaarden tot het ophangen van alarmkastjes in verpleeghuizen.”

Maar de laatste tien jaar van zijn leven staan grotendeels in het teken van het Repair Café. Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Martine Postma, die in 2010 het allereerste Nederlandse Repair Café begon in een Amsterdams buurthuis, besloot ook hij in Piershil ‘een vuist te maken tegen het weggooigedrag van mensen’.

Eerste reparatie: een Xbox

,,8 december 2012 gingen we van start met een clubje van twaalf kundige vrijwilligers. Onze eerste reparatie: de haperende spelcomputer van de zoon van toenmalig wethouder Marga van Hulst die de opening verrichtte. Zelf had ik zo’n Xbox nog nooit gezien, maar collega Martin van der Mark had het euvel snel opgelost.”

Sindsdien volgde vele andere reparaties. ,,Misschien wel het meest aangeboden product in al die jaren: de destijds praktisch in elk huishouden aanwezige Senseo. Het ding openmaken, was in het begin een crime. Maar dankzij meerdere begeesterde vrijwilligers is er inmiddels een gratis te downloaden handleiding (in het Nederlands, Duits, Engels en Frans) verkrijgbaar dat het repareren ervan doodeenvoudig maakt.”

Stofzuigers en magnetrons

Moeilijk te repareren waren en zijn de stofzuigers. ,,Vooral omdat die met zogenoemde klikverbindingen in elkaar zijn gezet, waardoor je nooit helemaal zeker weet waar je je schroevendraaier in kunt steken om het apparaat open te maken zonder de behuizing meteen te vernielen. Een andere grote uitdaging: magnetrons, omdat daar hoge spanning op staat.”

Desondanks, zegt Bierman, hebben de vrijwilligers van officieel het 83ste Repair Café van Nederland altijd een mooi succespercentage hoog weten te houden. ,,Zo’n driekwart van de spulletjes die worden binnengebracht, weten we weer picobello te repareren.”

De enige regels daarbij: dat de te repareren goederen schoon worden binnengebracht en dat je ze met twee handen over de drempel kunt tillen. Graag dus geen steekwagens met koel-vriescombinaties erop dus. En o ja, aan naaimachines wagen de klussers zich eveneens niet. ,,Deze nemen we wel in, maar schuiven we vervolgens door naar een externe partij.”

Bron:  Algemeen Dagblad – HW 07-12-2022 / Ilja Post

Rabo ClubSupport 2022

Ook dit jaar heeft Repair Café Oud-Beijerland weer deelgenomen aan “Rabo ClubSupport”  (Zuid-Hollandse Eilanden).
Vanuit “Rabo ClubSupport” 2022 hebben wij een donatie van € 92,87 mogen ontvangen.
Dank voor uw support en stem voor ons zeer gewaardeerde initiatief. 
Repair Café Oud-Beijerland.

RC Tandwiel

Rabobank Stimuleringsfonds 2022

Rabo Stimuleringsfonds Numansdorp
Rabo Stimuleringsfonds Numansdorp

De coördinator, Gerrit Kalis, van Repair Café Numansdorp heeft een heel mooi bedrag van €2.000,– in ontvangst mogen nemen vanuit het Rabobank Stimuleringsfond Zuid-Hollandse Eilanden.
Hartelijk dank ook namens alle vrijwilligers van het Repair Café.   Gerrit Kalis.

RC Tandwiel
RC Tandwiel